Een gedachte over “Wat bouwen ze daar?

  1. Hedenmiddag werd tijdens Buitenhof aandacht besteed aan de al maar uitdijende Randstad versus krimpgebieden in andere delen van ons land. Daaraan kleeft problematiek op allerlei gebied: cultureel, demografisch, ecologisch, economisch, infrastructureel, maatschappelijk, planologisch, et cetera, uiteraard wegens de onderlinge raakvlakken en verwevenheden van deze deelgebieden.
    Waarom, zo vraag ik mij vaak af bij posts als deze (die ik graag blijf zien verschijnen), kiezen niet-lokaal gebonden tech-bedrijven – zoals nu ook weer Booking.com – er zo dikwijls voor om op een kluitje te gaan zitten terwijl zij, indien zij zich geografisch zouden verspreiden, in belangrijke mate en bovendien tegen LAGERE exploitatiekosten van onroerend goed zouden kunnen bijdragen aan de oplossing van de hiervoor benoemde problematiek?

    Ik kan er slechts een reden voor bedenken: het gaat de, meestal mannelijke, vér-plassers in de top van dergelijke bedrijven primair om prestige, dwars tegen elke vorm van logica van het gezonde verstand in. Dergelijke beleidsmakers zou men zo snel mogelijk dienen te ontslaan.

    Maar ook overheden zouden eens in de spiegel mogen kijken. In plaats van dat elke citymanager en ieder gemeentebestuur het belang van eigen stad voorop stelt en bedrijven probeert weg te kapen voor de neus van ‘concurrerende’ steden of regio’s, via een onderhandelingssysteem over fiscaal aantrekkelijke voorwaarden, dient er een visie te komen die het mogelijk maakt een overkoepelend systeem van coördinatie op te tuigen dat recht doet aan en profijtelijk is voor Nederland in zijn geheel. En dan niet profijtelijk vanuit louter een economisch perspectief, maar ook en vooral wegens de belangrijke complementaire waarde: waartoe de mens op Aarde is.
    De samenleving die wordt opgespannen door straat, wijk, dorp, stad, regio of provincie is nu eenmaal geen bedrijf. Zo te denken – en ik signaleer daarin nog altijd geen verandering – getuigt van een enorme kortzichtigheid.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s